Bylinky v zimě aneb „povánoční regenerace“

Zima je stále tady a vánoční oslavy  za námi. Třeba vám přijde vhod některý z bylinných tipů, jak se cítit opět příjemně – bez následků zimního a někdy chmurného počasí a oslav plných jídla a pití.

 

Spousta jídla, pití a vaše zažívání se z toho ještě nevzpamatovalo? Zkuste čaj z pampelišky, čekanky, benediktu, jitrocele, mochny stříbrné, popence  nebo máty. Tyto byliny upravují proces i orgány zažívání a zmírňují překyselení organismu.

Prochladli jste někde venku a „víte“ o svých ledvinách a močových orgánech? Kromě oblíbených brusinek vyzkoušejte třeba čaj z brusinkové natě, celíku zlatobýlu, kopřivy, jehlice, rdesna ptačího nebo přesličky. Protizánětlivé a harmonizující účinky bylin se na těchto orgánech jistě brzy projeví.

Bylinky na zahřátí? Určitě znáte zázvor.  Čaj si můžete uvařit z čerstvého i sušeného kořene, nebo přidávat do jídla dle libosti. Zahřívající účinky má třeba nať z pohanky nebo kořen galgánu.

Trápí vás snížená imunita?  Zahrňte do pitného režimu čaj z plodů šípku, rakytníku (rakytník se dá koupit v různých dalších formách – jako je sirup, kapsle, olej,…), nati třapatky nachové, plodů kustovnice čínské (goji) a květu ibišku (karkádé).

Pravidla přípravy a užívání bylinných čajů naleznete v článku Jak připravit bylinný čaj

Můžete také zvolit některou z již připravených směsí, např. směs detoxikační, ledvinová nebo na zažívání., nebo si nechte připravit speciální bylinnou směs na míru přímo pro Vás.

 

Upozornění – byliny ani jakákoliv bylinná směs nenahrazuje léky ani jinou zdravotní péči! Klient si je vědom, že bylinný čaj, který si připraví na základě doporučení je jeho svobodné a nezávislé rozhodnutí. Jitka Volná není zodpovědná za jakékoliv poškození, ublížení a ztrátu, které by mohly vzniknout spoléháním nebo využitím informací o bylinách.

Tento záznam byl publikován v Byliny . Uložit odkaz do záložek.